2024-04-17 Știri

Industrie mai curată cu captarea carbonului - prima scară low cost industrială din lume

O uzină chimică din India a devenit prima uzină de captare și utilizare a carbonului la scară industrială, cu costuri reduse, care captează aproximativ 60.000 de tone de CO2 pe an datorită unui solvent chimic nou dezvoltat și a schimbătoarelor de căldură cu plăci cu garnituri de la Alfa Laval.

Un proces de producție dual ecologic

Deschisă inițial în 1981, uzina chimică produce îngrășăminte cu clorură de amoniu în instalațiile sale, folosind CO2 rezidual de la fabrica de îngrășăminte vecină. De asemenea, în calitate de producător de carbon de sodiu, instalația de 10 MW transformă CO2 în acest ingredient vital pentru produse de curățare de uz casnic, sticlă și alte produse. Datorită controalelor stricte, soda sa are cel mai înalt nivel de calitate din industrie.

„Folosim CO2 ca materie primă pentru producția de sodă. Când furnizorul nostru anterior nu a mai fost capabil să livreze cantitățile necesare, am testat mai multe soluții și, în cele din urmă, am selectat acest proces, care ne permite să captăm și să reutilizam propriul nostru gaz CO2. În acest moment, captăm 174 de tone de CO2 pe zi sau aproximativ 60.000 de tone pe an.”

Trecerea la CCU generează economii de energie și costuri reduse

Confruntată cu provocarea de a reduce emisiile de CO2 la nivelurile cerute de Acordul de la Paris, industriile grele îmbrățișează tehnologia CCU într-un ritm din ce în ce mai mare. Cel mai frecvent, CO2 este îndepărtat din gazele de ardere și din fluxurile de proces folosind un sistem de absorbție/decapare pe bază de solvenți, care necesită mai multe etape de răcire, încălzire, condensare și refierbe - toate acestea utilizând cantități mari de energie.

Portofoliul larg al Alfa Laval de schimbătoare de căldură cu plăci cu etanșare de înaltă eficiență (GPHE) sunt concepute pentru a satisface cerințele consumatoare de energie ale aplicațiilor CCU. Schimbătoarele de căldură cu plăci economisesc energie și reduc costurile, făcând procesul mai compact și mai viabil din punct de vedere comercial, așa cum este prezentat în ilustrația de mai jos.

Un solvent mai curat pentru un proces sustenabil

În comparație cu amina, substanța chimică cea mai utilizată în procesele de captare a carbonului, solventul cu care lucrează instalația chimică este mai eficient, mai puțin costisitor și mai puțin coroziv. Un test pilot de 5 luni din Norvegia a arătat că a captat mai mult de 25.000 de tone de CO2, demonstrând în același timp emisii de solvenți de numai părți per miliard, comparativ cu părți per milion pentru solvenții tradiționali. Emisiile de aerosoli au fost cu 80 % mai mici decât limita admisă.

chemical-sovlent-process-TFL.png

În plus față de beneficiile acestei tehnologii, schimbătoarele de căldură cu plăci și garnituri Alfa Laval sunt proiectate pentru fiabilitate și performanță superioare în condiții dificile, necesitând în același timp mai puțină energie și spațiu. Ele oferă o eficiență termică semnificativ mai mare decât soluțiile tradiționale cu carcasă și tub, într-un design compact, care este ușor de instalat și de întreținut, făcându-le o potrivire perfectă pentru aceste instalații.

Eficientizarea captării CO2

Pe lângă schimbătoarele de căldură foarte eficiente, Alfa Laval oferă cea mai largă gamă de garnituri de pe piață, capabile să reziste la solvenții utilizați în procesul de absorbție. Soluțiile Alfa Laval minimizează nevoia de energie și apă de răcire, maximizând în același timp eficiența captării CO2 și reducând costurile de funcționare a altor echipamente de procesare.

Mai multe despre CCUS

Etichete

Tot
TFL-site-banner640

        

Beneficii

Economii de emisii

174 de tone de CO2 pe zi, sau aproximativ 60.000 de tone pe an.

Economii de energie

Reducere cu 50% a consumului de energie în comparație cu solvenții convenționali.

Schimbare de tehnologie

Prima fabrică industrială CCU low-cost din lume.

Alfa Laval GPHE

Alfa-Laval-heat-exchanger-in-carbon-capture.jpg

Uzina utilizează șase schimbătoare de căldură cu plăci cu garnituri Alfa Laval de dimensiuni medii, în următoarele poziții:

  • Răcitor cu circulație directă (DCC)
  • Cooler interstage
  • Schimbător de amine slab/bogat
  • Răcitor de solvenți slab
  • Răcitor cu circulație pentru spălare cu apă
  • Răcitor pe gaz

Conţinut: