Filtrarea cu membrană: găsirea comorilor în tratarea apelor uzate

O municipalitate din Norvegia analizează tratarea apelor uzate dintr-o perspectivă complet nouă – cu un accent puternic pe sustenabilitatea operațională și ca o oportunitate de a capta materiile prime importante pentru reutilizare și reciclare.

DATA 2024-04-18
Wastewater

Stația de epurare Alvim din Sarpsborg, la 88 km sud de Oslo, a fost construită în anii 1980 și procesează apele uzate și de canalizare din municipalitatea Sarpsborg și din apropierea Årum din Fredrikstad.

Creșterea populației și dezvoltarea continuă a activității, împreună cu reglementările din ce în ce mai stricte de tratare a apei pentru a combate creșterea nivelului de nutrienți în fiordul Oslo, au determinat necesitatea de a asigura viitorul fabricii în ceea ce privește capacitatea și calitatea apei de evacuare – dar autoritățile municipale nu s-au oprit aici.

„Stația de epurare Alvim va deveni o „fabrică de resurse” de înaltă tehnologie care îndeplinește cerințele relevante de tratare”, explică un purtător de cuvânt al municipalității Sarpsborg. „Nu mai privim apa uzată ca pe o problemă, ci ca pe o materie primă pentru valorificarea resurselor. Noua și modernizata stație de epurare

Alvim nu va curăța doar apele uzate într-un mod mai eficient. De asemenea, ne va permite să optimizăm reciclarea și reutilizarea elementelor cheie, cum ar fi azotul și fosforul, în beneficiul oamenilor, al animalelor și al naturii. În plus, recuperarea resurselor valoroase se va face într-un mod mai sigur, astfel încât acestea să fie redate în utilizare pentru, de exemplu, îngrășăminte.”

Municipalitatea Sarpsborg a decis asupra unei soluții de bioreactor cu membrană (MBR) cu membrane de la Alfa Laval. Odată finalizată, instalația extinsă va avea o capacitate de serviciu de 105.000 de persoane, echivalentul unui debit mediu tratat de 1.200 de metri cubi pe oră. Va fi primul bioreactor cu membrană mare (MBR) din Norvegia și cel mai mare din lume, utilizând tehnologia cu membrană Alfa Laval.

„Preocuparea cu privire la nivelurile de nutrienți din apa eliberată în fiordul Oslo a determinat schimbări în legislație, iar regiunea se uită cu atenție la tratarea apelor uzate”, explică Emmanuel Joncquez de la Alfa Laval, Tehnologie Globală - Inginer de Aplicații. „Factorul decisiv pentru municipalitatea Sarpsborg a fost calitatea efluentului la sfârșitul procesului MBR – în special în ceea ce privește îndepărtarea azotului și a fosforului.”

Sustenabilitatea a fost un element cheie și, pentru a realiza acest lucru, instalația modernizată va include mai multe caracteristici, inclusiv panouri solare, o microcentrală și o pompă de căldură. De asemenea, instalația va folosi biogaz pentru a produce energie electrică și căldură. În plus, utilizarea substanțelor chimice va fi minimizată, iar infrastructura de transport pe apă va fi optimizată. Scopul este ca locația să fie autonomă din punct de vedere al energiei și căldurii, iar orice surplus va fi oferit industriilor din apropiere, cum ar fi termoficarea. „Un aspect esențial se referă la eliminarea fosforului din apele uzate prin intermediul unui proces biologic, mai degrabă decât prin precipitarea chimică”, spune Emmanuel.

„Vom dezvolta instalația de tratare Alvim pentru a îndeplini toate cerințele relevante”, spune un purtător de cuvânt al municipalității Sarpsborg. „În viitor, cerințele pentru curățarea microplasticelor, a reziduurilor de medicamente, a pesticidelor și a toxinelor din mediu pot deveni o realitate. În plus, recuperarea fosforului și azotului, utilizarea energiei fără fosile sub formă de biogaz, recuperarea căldurii în apele uzate, precum și producția de energie electrică vor fi, de asemenea, foarte importante.”

În Europa, Elveția este în general considerată a fi cea mai progresistă țară în ceea ce privește răspunsul politic la conservarea calității apei, spune Emmanuel. „Ne așteptăm să intre în vigoare noile reglementări ale UE în 2024 cu privire la eliminarea micropoluanților. Deci, această colaborare cu Sarpsborg ne oferă o perspectivă importantă asupra modului în care putem oferi cea mai bună tehnologie disponibilă pentru a face față provocării.”

Au fost rezervate 8,2 milioane EUR pentru a finaliza filtrarea cu membrană, ca parte a modernizării și extinderii centralei, și este programată să fie pusă în funcțiune în 2027.

Tehnologii evidențiate

cleantech water savings

Apă curată

Bioreactorul cu membrană al Alfa Laval permite municipalității Sarpsborg să respecte noile reglementări privind calitatea apei în fiordul Oslo:

  • Fără solide în suspensie
  • 95 % eliminare a fosforului din evacuare
  • 75% eliminare a azotului
Sarpsborg Municipality

Foto: Municipiul Sarpsborg