Sisteme de dezodorizare
Sistemele de proces de dezodorizare folosesc temperaturi mai scăzute și mai puțin abur pentru a dezodoriza sau a dezacidifica uleiurile dvs. comestibile, eliminând mirosul, aroma, culoarea și alte substanțe volatile nedorite, în siguranță și în mod fiabil. Fie că dezodorizează ulei de palmier, soia, rapiță sau alt ulei comestibil, acest proces esențial reduce semnificativ substanțele volatile nedorite, precum și formarea de esteri glicidilici (GE) și izomeri ai acizilor grași trans (TFA).
Aveți încredere în sistemele de dezodorizare Alfa Laval pentru a scăpa de mirosurile și substanțele volatile care degradează calitatea uleiului și max
- Sisteme de dezodorizare fiabile, versatile și ușor de utilizat pentru rafinarea uleiului comestibil
- Experiență vastă în optimizarea sistemelor de dezodorizare pentru a îndeplini cerințele procesului
- Calitate și randament maxim al produsului
- Pierdere minimă de produs și consum de utilități
- Eliminare GE îmbunătățită la niveluri sub 0,5 ppm
Obțineți cel mai eficient sistem de dezodorizare pentru a vă maximiza randamentul privind uleiul comestibil. Sistemele de dezodorizare Alfa Laval modulare, ușor de personalizat, optimizează secțiunile de stripare și retenție în funcție de cerințele dvs. exacte de procesare - de la dezodorizarea uleiului de semințe și dezacidificarea uleiului tropical până la uleiuri cu niveluri scăzute de GE și oligoelemente toxice.
Dezodorizarea are loc la cea mai scăzută temperatură și elimină eficient GE, hidrocarburi poliaromatice, pesticide și alte substanțe volatile nedorite. În plus, controlul este fără efort datorită instrumentării inteligente și a sistemului de control.
Indiferent dacă construiți o nouă instalație sau extindeți sau modernizați pe cele existente, vă puteți baza pe sistemele de dezodorizare Alfa Laval cu tehnologie patentată cu peliculă subțire pentru a spori eficiența sistemelor de dezodorizare și dezacidificare.
Cum funcționează
Cum funcționează dezodorizarea uleiului
Dezodorizarea este un proces de distilare cu abur pentru a îndepărta acizii grași liberi și componentele volatile prezente în uleiul comestibil brut în această etapă a procesării. Aceste substanțe nedorite afectează negativ mirosul, aroma, culoarea și stabilitatea produsului final. Pentru a îndepărta aceste substanțe din ulei, aburul trece prin ulei la presiune foarte scăzută, temperatură relativ ridicată și condiții de vid ridicat.
Deaeration
Dezaerare
Înainte de încălzirea uleiului, aerul trebuie îndepărtat sub vid (dezaerare) pentru a preveni oxidarea, protejând astfel calitatea produsului. După părăsirea dezaeratorului, uleiul este încălzit regenerativ într-un schimbător de căldură special, economizorul, de către uleiul fierbinte care părăsește coloana de dezodorizare. Acest lucru asigură recuperarea a cât mai multă căldură posibil din uleiul fierbinte. Uleiul trece apoi la un încălzitor final unde este adus la temperatura exactă necesară pentru dezodorizare, utilizând în mod normal abur de înaltă presiune.
Pre-stripare și retenție
Când uleiul a atins temperatura desemnată, în intervalul 220-260°C în funcție de uleiul prelucrat, este alimentat în coloana de dezodorizare, componenta principală folosită pentru dezodorizarea grăsimilor și uleiurilor comestibile. Coloana poate consta dintr-o secțiune de stripare și o secțiune de retenție. Când uleiul trece prin secțiunea de stripare, este expus unei combinații de vid și abur care elimină substanțele volatile - inclusiv acizii grași liberi (FFA) - care au o presiune mai mare a vaporilor decât uleiul în sine. Dacă sunt prezente, aceste impurități volatile afectează aroma, mirosul și stabilitatea uleiurilor comestibile.
Uleiul este apoi menținut într-o secțiune de retenție pentru o anumită perioadă de timp pentru tratament termic – cunoscut sub numele de decolorare termică – care îndepărtează pigmenții nedoriți și asigură stabilitatea produsului final. Perioada de timp în care uleiul este păstrat în secțiunea de retenție depinde de specificațiile produsului dorit.
Post-stripare și stripare GE
Uleiul este alimentat sub vid în secțiunea de post-stripare unde, sub formă de peliculă subțire, este expus unei combinații de vid și abur care îndepărtează substanțele volatile, inclusiv compușii de degradare termică generați în timpul retenției la temperaturi ridicate. Uleiul tratat este apoi răcit.
La temperaturi sub 200°C, formarea de esteri glicidilici (GE) este limitată și, prin urmare, GE-ul poate fi îndepărtat fără a se forma din uleiul de stingere răcit. O coloană special concepută umplută cu ambalaje structurate sau striper GE, îndepărtează eficient GE-urile la niveluri sub 0,5 ppm ca dimensiune prin promovarea contactului dintre abur și ulei în condiții de vid. Cu toate acestea, pentru a fi eficientă, această metodă necesită răcire imediată după îndepărtarea GE.
Condensarea impurităților îndepărtate
Impuritățile volatile îndepărtate din ulei sunt condensate într-o unitate de epurare, folosind distilat recirculat și răcit. Scruber-ul este fie plasat deasupra secțiunii de stripare, fie construit ca un vas separat.
Răcire
În cele din urmă, răcirea uleiului are loc în două etape: (1) în economizor la temperatura finală specificată și (2) în procesul de filtrare a lustruirii înainte de a fi transferat la procesele ulterioare, depozitare sau ambalare.
Aplicații și gama de produse
Sistemele de dezodorizare Alfa Laval sunt utilizate în principal în industria uleiurilor comestibile și a grăsimilor animale, dar pot fi, de asemenea, adaptate pentru scopuri necomestibile, cum ar fi pretratarea cu biodiesel și ulei vegetal hidrotratat (HVO). Pentru mai multe informații despre liniile speciale de produse din gama de soluții de dezodorizare/dezacidificare Alfa Laval, a se vedea:
Service
Servicii globale
Peste 130 de ani de experiență. Experți din întreaga lume. Centre de service în aproape 100 de țări. Pentru o adevărată liniște sufletească, profitați de rețeaua globală de service Alfa Laval cu prezența locală solidă pentru a maximiza calitatea, eficiența și randamentul proceselor dumneavoastră. Alfa Laval poate oferi profunzimea, amploarea și gama de componente, echipamente, sisteme și servicii de neegalat de mulți alți furnizori de echipamente. Suntem mereu aproape, avem grijă de sistemele dumneavoastră și optimizăm procesele pe întregul ciclu de viață al instalației dumneavoastră de rafinare a uleiului comestibil.
Clienții noștri
Grupul Bunge
Grupul Bunge este o afacere globală în domeniul agroindustrial și agroalimentar. Divizia de produse alimentare a grupului este cel mai mare procesator de semințe oleaginoase din America Latină și cel mai mare vânzător de uleiuri îmbuteliate pe piața de vânzare cu amănuntul. Pentru a extinde această poziție, Bunge a investit în cea mai mare rafinărie de ulei vegetal din America Latină. Situată în Brazilia, această mare fabrică are o capacitate de 1200 de tone pe zi.
Alfa Laval este responsabilă pentru întreaga rafinărie, cu o secțiune de neutralizare cu două separatoare PX 110, o instalație de proces de decolorare și o soluție completă de dezodorizare SoftColumn.
PT Grahadura Leidongprima
PT Grahadura Leidongprima este o afacere de familie de pe insula Sumatra din Indonezia. Compania are un mare succes în industria de prelucrare a uleiului de palmier. Pentru a consolida această poziție, compania a comandat prima instalație de dezodorizare SoftColumn din Indonezia, însoțită de instalații de fracționare uscată.
Această instalație de dezodorizare Alfa Laval SoftColumn oferă companiei o capacitate de procesare de 1.000 de tone de ulei de palmier zilnic.
Rafinăria de ulei de soia Imcopa
Rafinăria de ulei de soia Imcopa din Brazilia a decis să urmeze o cale de modernizare pentru a aborda costurile foarte ridicate ale aburului, plus problemele cu recuperarea slabă a căldurii în fabrica existentă a companiei.
Beneficiind de conceptul de modernizare Alfa Laval, Imcopa a modernizat un dezodorizant existent și a instalat o nouă linie de neutralizare și decolorare, schimbătoare de căldură cu plăci, mixere și un separator PX 95. Acest lucru a permis companiei să mărească capacitatea rafinăriei de la 400 la 600 de tone pe zi. Această strategie de modernizare combinată cu tehnologiile Alfa Laval de transfer de căldură i-au permis Imcopa să reducă costurile totale de producție cu mai mult de 3 USD pe tonă de ulei – investiția s-a amortizat în mai puțin de 2 ani.
Contactați-ne
Echipamente cheie de procesare a uleiurilor comestibile utilizate în sistemele noastre
Webinar pentru industria Uleiului Comestibil
Experții noștri împărtășesc know-how pentru a optimiza procesele de rafinare a uleiului comestibil, pentru a elimina impuritățile și componentele volatile pentru o calitate, siguranță și randament mai bune ale produsului.