2021-04-26 Știri
Încălzirea durabilă a serelor olandeze
Este de așteptat ca energia geotermală să joace un rol important la îndeplinirea obiectivelor climatice. Noile schimbătoare de căldură inovatoare de la Alfa Laval susțin soluția.
Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse alimentare din lume ca valoare, iar acest lucru se datorează celor 9000 de hectare de sere ale țării.
Dar menținerea acestor sere la temperatura potrivită necesită pierdere de energie, astfel încât dezvoltarea surselor alternative de energie este o prioritate majoră în eforturile țării de a-și îndeplini obiectivele climatice ambițioase.
Guvernul olandez s-a angajat să renunțe la gaze naturale până în 2030 și să reducă emisiile echivalente de CO2 cu 49% față de nivelurile din 1990. Sectorul serelor ia deja măsuri în vederea utilizării energiei regenerabile, mai multe centrale de energie geotermală fiind introduse în ultimii ani.
Încălzirea geotermală funcționează prin pomparea apei calde din adâncul pământului (de obicei, o adâncime de 1.000 până la 5.000 de metri). Apa caldă poate fi apoi utilizată pentru încălzirea serelor, reducând nevoia de gaze naturale și alți combustibili fosili.
Schimbătoarele de căldură joacă un rol cheie în valorificarea beneficiilor energiei geotermale, asigurând un transfer eficient de căldură între apa caldă care vine de la sol și apa mai rece care a fost utilizată pentru încălzirea serelor sau a altor clădiri.
În 2017, Alfa Laval a lansat un nou design de schimbător de căldură, optimizat din punct de vedere geotermic, ca parte a unui proiect pilot, care a avut ca rezultat modernizarea a trei fabrici cu soluția Alfa Laval.
Noi fabrici cu design Alfa Laval sunt, de asemenea, în curs de pregătire.
Ținând cont de planurile actuale care prevăd construirea a aproximativ 175 de instalații geotermale până în 2030, schimbătoarele de căldură Alfa Laval vor avea un rol central în reducerea consumului de energie și a emisiilor din serele olandeze pentru mulți ani de acum înainte.
Alfa Laval contribuie la Obiectivele Globale
Organizația Națiunilor Unite a adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, cunoscute sub numele de Obiective Globale, pe care liderii mondiali au promis să le realizeze. Acum este de datoria noastră să atingem acest obiectiv.
Căldură intensă
Încălzirea geotermală funcționează prin extragerea căldurii din sursele de apă subterane.
Cu cât apa este la o adâncime mai mare, cu atât este mai fierbinte. În Olanda, centralele termice geotermale pompează apă caldă de la adâncimi de cel puțin 500 de metri. După ce apa a fost utilizată, apa mai rece este retransmisă în sol.