2023-05-22 Știri

Energie verde din sol

Încălzire și răcire auto-produse pe bază de apă subterană la Spitalul Bispebjerg, Danemarca, folosind schimbătoare de căldură cu plăci cu garnituri Alfa Laval, eficiente din punct de vedere energetic, care asigură temperatura apei subterane.

 

Noul spital din Bispebjerg, Danemarca, folosește o soluție care stochează căldura și frigul în sol pentru alimentarea cu energie. Este cea mai mare instalație ATES din țară și va reduce emisiile de CO2 cu 50%. Cu șase schimbătoare de căldură cu plăci cu garnituri de la Alfa Laval, care controlează încălzirea și răcirea apei subterane, economiile de energie vor fi de până la 75%.

O instalație ATES stochează frigul și căldura în sol și reprezintă Aquifer Thermal Energy Storage. Acesta va acoperi toate nevoile de răcire ale Spitalului Bispebjerg, de exemplu, ale scanere-lor și sistemelor de ventilație și mai mult de jumătate din nevoile de încălzire. Un spital modern mare cuprinde o multitudine de echipamente, iar vara este mare nevoie de răcire și iarna de încălzire. Cu acest sistem, au posibilitatea de a răci și încălzi într-un mod mult mai ecologic și sustenabil, care reduce la jumătate emisiile de CO2.

Cu instalația ATES, putem optimiza energia într-un mod ecologic, iar acest lucru este absolut esențial pentru un viitor sustenabil.
- Lene Stevnhoved, manager de proiect pentru Spitalul Nyt Bispebjerg.

Economii de energie eficiente din punct de vedere al costurilor, reducerea emisiilor de CO2 și menținerea apelor subterane

Cea mai mare nevoie de încălzire este în cea mai rece zi de iarnă, iar cea mai mare nevoie de răcire este în cea mai fierbinte zi de vară, ceea ce reprezintă un decalaj de timp de câteva luni. Prin urmare, cea mai mare parte a căldurii care este îndepărtată în timpul răcirii nu poate fi utilizată imediat în scopuri de încălzire. Atunci când se utilizează rezervoare termice mari în straturile subterane purtătoare de apă, este posibil să se stocheze cea mai mare parte a căldurii eliminate prin răcire în timpul verii, iar pentru încălzire în timpul iernii. Pierderea în timpul depozitării este de obicei de 15-20%.

Când se extrage frigul, temperatura apei crește. Apoi este încălzită în continuare folosind o pompă de căldură și condusă înapoi în pământ prin șase orificii fierbinți. Aici este depozitată sub pământ până vine iarna. În lunile reci este pompată din nou, iar căldura din apă este acum extrasă și folosită, de exemplu, în calorifere.

De asemenea, apa este pompată înapoi în pământ, prin forajele reci, astfel încât spitalul continuă să reutilizeze alternativ căldura și frigul din apele subterane. Centrala poate circula până la 360.000 litri de apă pe oră, iar sursa alternativă de energie permite spitalului să reducă emisiile de CO2 cu aproximativ 50%.

"Instalația va putea acoperi întreaga cerere viitoare de răcire a spitalelor și o parte semnificativă a cererii de căldură. Economiile de energie reprezintă în general aproximativ 75% comparativ cu încălzirea centralizată și răcirea tradițională cu sistem de compresor frigorific descentralizat, care a fost modul anterior de răcire și încălzire al spitalului. Economiile mari de energie rezultă din stocul de căldură sezonieră de la răcirea spitalului din timpul verii și refolosirea căldurii în timpul iernii cu pompe de căldură. De asemenea, acest lucru oferă o perioadă scurtă de amortizare atractivă pentru investiția de capital și o economie semnificativă”, spune Stig Niemi Sørensen, inginer civil la Enopsol, lider de piață în furnizarea de sisteme energetice de răcire cu apă subterană și ATES.

Deoarece centrala utilizează exclusiv energie electrică și termoficare, producția de răcire și căldură va fi lipsită de combustibili fosili, în conformitate cu conversia societății la producția de energie electrică și căldură fără combustibili fosili.

Sistemul ATES

GPHE_ATES-system_Bispebjerg_Case_Story_illustration_cmyk.png

Ilustrația sistemului ATES descrie numai principalul și nu se referă exact la sistemul specific al Bispebjerg.

Soluție ATES

  • Până la 85% din căldura depozitată poate fi stocată pentru iarnă, la fel ca frigul pentru perioada de vară
  • Economii de până la 75% în consumul total de energie
  • Fără consum net de apă subterană
  • 100% pe bază de electricitate
  • Echilibrarea termică a rezervorului de apă subterană
  • Economii mari de CO2
  • Poate fi stabilit și în zone OSD (zone de interes special pentru apa potabilă)
  • Fără zgomot extern

Produse optimizate, eficiente din punct de vedere energetic, cu service remarcabil

Prin intermediul contractorului Enopsol, Alfa Laval a furnizat șase schimbătoare de căldură cu plăci TL10-BFG pentru utilizarea transferului apei subterane calde și reci stocate în sistemul intern de apă. În timpul schimbului de căldură, apa subterană este răcită sau încălzită în funcție de necesitate și sezon. Pompele de căldură furnizează apă de răcire sau căldură pentru încălzirea centralizată. Schimbătoarele de căldură utilizează plăci relativ înalte, ceea ce face ca acest model să fie potrivit pentru sarcini cu programe lungi de temperatură și atunci când se anticipează o recuperare ridicată a căldurii. Acestea au o eficiență energetică ridicată, cu costuri de operare reduse și configurație flexibilă, toate fiind aspecte importante în acest proiect.

Când vine vorba de schimbătoare de căldură cu plăci, am folosit, de peste 25 de ani, exclusiv schimbătoare de căldură Alfa Laval pentru toate proiectele noastre. Principalele motive sunt produsele de înaltă calitate, cu o suprafață optimă a plăcii împotriva precipitațiilor de fier din apele subterane, și service-ul și asistența excelente oferite de Alfa Laval.
- Stig Niemi Sørensen, Enopsol.

 

Etichete

Tot
aerial view of bispebjerg hospital 640x360

        

Beneficii TL10

Eficiență energetică ridicată
Cost de operare redus

Configurație flexibilă
Zona de transfer termic poate fi modificată

Ușor de instalat
Design compact

Funcționalitate sporită
Ușor de deschis pentru inspecție și curățare și ușor de curățat prin CIP

Rețea de service
Acces la rețeaua globală de service Alfa Laval

tl10(aq4l) facing left

Sustenabilitate

cleantech_symbols640x360.jpg

Economii de energie
75% energie economisită

Reducerea emisiilor
Economie de 1120 de tone de CO2/an

Economii de costuri
400 000 €/an

Economii de apă
Fără consum net de apă subterană