2024-06-12 Știri

Test la scară larga ca bază pentru selectarea unui nou decantor centrifugal pentru tratarea apelor uzate

Decantorul ALDEC G3 ajută la economisirea a peste 100.000 EUR/an la eliminarea nămolului la stația municipală de tratare a apelor uzate Horsens

Stația daneză de epurare a apelor uzate municipale Horsens Vand A/S a investit pentru stația sa centrală de epurare într-un nou decantor Alfa Laval ALDEC G3, care crește conținutul de solide uscate în nămolul pentru eliminare cu 4-6%. Acest lucru oferă o economie anuală de 100.000 – 130.000 EUR la costurile de eliminare a nămolului.

La Horsens Vand A/S, unde 10 milioane m3 de ape uzate sunt curățate în fiecare an, costurile pentru eliminarea nămolului reprezintă un element foarte important pentru buget. Acest lucru se datorează atât deciziei de a evita împrăștierea nămolului pe zone de interes special pentru apă potabilă, cât și faptului că zona dispune și de o mulțime de terenuri agricole care nu sunt potrivite pentru acceptarea nămolului. De fapt, prețul pentru eliminarea biosolidelor este atât de mare încât o creștere a conținutului de solide uscate în nămolul deshidratat de doar 1% înseamnă economii pentru Horsens Vand de cca. 200.000 DKK (aproximativ 25.000 EUR) anual.

„Pe baza costurilor noastre de eliminare, a fost întotdeauna important să ne concentrăm pe atingerea unui procent cât mai mare de conținut de solide uscate în nămolul pe care trebuie să-l eliminăm”, spune Managerul Operațional Erling Nielsen, Horsens Vand. „Și pentru că vechiul nostru decantor a trebuit să fie înlocuit, am decis să facem din performanța optimă de deshidratare a nămolului o prioritate majoră atunci când alegem un nou decantor.”

Managerului de Proiect Jørgen Ebbesen i s-a dat sarcina de a găsi cel mai potrivit decantor pentru această sarcină. Reflectând la această provocare, el afirmă: „Știm că există o diferență uriașă în nămolurile de la o stație de epurare la alta. Deci, chiar dacă diferiți producători de decantoare pot prezenta referințe foarte bune de la alte instalații, aceasta nu este o garanție că aceleași rezultate pot fi obținute la unitatea noastră. De aceea am decis să ne consultăm cu 3 furnizori diferiți pentru a aranja un test la scară largă cu decantoarele lor, pentru a obține cea mai bună bază posibilă pentru a face alegerea finală.”

Cel mai nou decantor este cea mai bună investiție

Unul dintre furnizori a fost Stjernholm A/S, un antreprenor danez specializat în tratarea apei și a deșeurilor care colaborează cu Alfa Laval la comercializarea decantoarelor pe piața daneză. Directorul General Kaj Stjernholm de la Stjernholm A/S a fost în mod firesc foarte încântat să primească o solicitare de la Horsens Vand.

„O serie de noi caracteristici înseamnă că noul decantor Alfa Laval ALDEC G3 are un cost de achiziție mai mare decât predecesorul său, dar, în opinia noastră, este și mult mai eficient. Așa că am profitat de oportunitatea de a demonstra că noul decantor are o valoare mai bună”, explică el. „Am avut o colaborare fantastică cu Horsens Vand de-a lungul întregului proiect și, desigur, suntem încântați că promisiunea noastră privind eficiența decantorului ALDEC G3 se menține în realitate și că, prin urmare, am fost aleși ca furnizori.”

O configurație de testare la scară larga necesită multă muncă, dar de departe cea mai eficientă bază pentru o decizie. Noua generație de decantoare Alfa Laval, ALDEC G3, utilizează mai puțină energie decât predecesorul său, rezultând economii mai mari pe termen lung.

Etichete

Tot
Horsens-MWWTP DK ALDEC-G3 Basins 640x380

        

Vocea clientului

“Având la bază un test industrial de două luni în toamna anului 2014 și funcționarea continuă ulterioară la unitatea noastră, știm că putem obține un conținut de substanță uscată de cel puțin 28-29% în nămolul nostru deshidratat, cu un consum de polimeri de 13-15 kg/t/materie uscată. Acest lucru poate fi comparat cu un conținut de substanță uscată de aproximativ 24% folosind decantorul pe care l-am avut înainte. Deci, în plus față de economiile de energie pe care le realizăm prin noul decantor Alfa Laval ALDEC G3, noi - și în cele din urmă clienții noștri - vedem, de asemenea, economii anuale între 800.000 și 1 milion DKK (aprox. 100– 130.000 EUR) cu prețurile curente pentru eliminarea nămolului,” - spune Managerul Operațional Erling Nielsen de la Horsens Vand.

 

Conţinut: