Jocul de putere de la Montreal

Prin trecerea la separatoarele Alfa Laval, orașul Montreal a îmbunătățit siguranța sistemelor de refrigerare ale patinoarelor sale urbane. Iar beneficiile nu se opresc aici.

DATA 2024-06-11 AUTOR David Wiles

Hocheiul pe gheață este sportul național al Canadei, iar Montreal este Mecca. Orașul a găzduit primul joc de hochei pe gheață organizat vreodată în 1875, iar studenții de la Universitatea McGill din Montreal au venit cu primul set de reguli câțiva ani mai târziu.

Astăzi, orașul găzduiește peste 40 de patinoare municipale – utilizate aproape exclusiv pentru hochei – care sunt în curs de a fi transformate din funcționarea pe freon în amoniac, cel mai ecologic și eficient agent frigorific natural. „Patinoarele noastre sunt în preajma caselor oamenilor și avem nevoie de sisteme cât mai sigure posibil”, spune Claude Dumas, inginer la City of Montreal, care este expert în sisteme de refrigerare pentru arene sportive. „Vrem să fim buni cetățeni și să ne protejăm vecinii.”

Pe măsură ce orașul își convertește patinoarele în funcționare pe amoniac,de asemenea, folosește și o soluție de refrigerare standard. Și aici intervine Alfa Laval în poveste. „Transformăm aproximativ patru patinoare pe an de la freon la amoniac și dorim ca toate patinoarele să arate la fel și să funcționeze în același mod”, spune Costas Labos, un alt inginer la City of Montreal. „Echipamentul Alfa Laval a devenit parte din specificațiile noastre standard în evoluție.”

Utilizarea separatorului Alfa Laval U-Turn în combinație cu un schimbător de căldură semi-sudat cu garnituri Alfa Laval M10 pentru evaporator și un Alfa Laval AlfaNova 400 pentru condensator, creează o serie de avantaje pentru oraș și inginerii săi. “Amprenta mică a separatorului U-Turn necesită mai puțin spațiu de podea și este mult mai rapid să instalați un U-Turn în comparație cu un tambur de supratensiune, pe care l-am folosit înainte,” spune Labos. “De asemenea, există economii de costuri în cantitatea de izolație și oțel structural necesar.”

Dar principalul beneficiu este reducerea cantității de amoniac din sistemele de răcire ale patinoarelor pe care o permite Alfa Laval U-Turn. „În esență, minimizăm factorul de risc, care este un element foarte important pentru noi”, spune Labos. La Arena Ahuntsic din Montreal, recent transformată, cantitatea de amoniac utilizată în sistem a fost redusă cu aproximativ un sfert.

Cu același sistem Alfa Laval setat pentru instalare în următorul lot de patinoare, Dumas se declară „extrem de mulțumit” de performanță. „Sistemul a funcționat perfect din prima zi.”

montreal's power play 320x180

Fapte

  • 150 de noi patinoare de hochei sunt construite în Canada în fiecare an.
  • Există mai mult de 7.600 de patinoare în Canada, dintre care aproximativ 2.600 sunt în interior.
  • 2 cm, Stratul de gheață dintr-un patinoar pro hochei are aproximativ 2 cm grosime și se menține la o temperatură de -9 grade Celsius.